Over ons

Mixblik is een sociale onderneming

die nieuwe Rotterdamse vrouwen vooruit helpt door samen maaltijden te bereiden. Alle recepten zijn origineel ingebracht door de vrouwen die bij Mixblik werken. Onze maaltijden zijn gezond, vegetarisch en makkelijk klaar te maken. We koken zoveel mogelijk met biologische en lokale ingrediënten! 

Leerwerktraject in de fabriek

Mixbliks wereldgerechten worden in onze eigen fabriek gekookt en ingeblikt, helemaal ambachtelijk! Onze fabriek is ook een plek voor ontwikkeling. Bij Mixblik gaan leren en werken hand in hand. Ongeveer 15 vrouwen volgen het leerwerktraject. Zij leren van elkaar én van de betaalde productiemedewerkers, die ook ooit in het leerwerktraject begonnen zijn. Bij het hele proces komen ontelbaar veel dingen kijken om over te leren: koken, vullen, sluiten. Maar ook: administratie, verkopen, productontwikkeling en het bedienen van de machines.

Deelneemster Anisa: “Eerst kende ik niemand en sprak ik geen Nederlands. Maar nu praat ik veel, heb ik mijn diploma gehaald en een eigen blik gemaakt! Het is echt gezellig.”

Maak kennis met de vrouwen van Mixblik

wereldgerechten blikfabriek

Wie werken er bij Mixblik?

Mixblik is een werelds geheel. Met vrouwen uit Eritrea, Somalië, Vietnam, Syrië, Congo, Saoedi-Arabië, Senegal en Nederland vertegenwoordigen we veel culturen. Alle dames brengen hun eigen kwaliteiten en talenten mee, die ze bij Mixblik verder kunnen ontwikkelen. 

Toch komen ook veel van hen met een flinke rugzak aan. Samen lachen en huilen we. Iedereen leert waar zij behoefte aan heeft. Voor de één is dat extra rekenles, voor de ander huiswerkbegeleiding van een MBO2 opleiding, weer een ander heeft moeite zelf de weg te vinden. Zo is er voor ieder een leerschema op maat. 

Dong

Mixblik vrouw Selde buiten huis met Linzensoep blik in hand

Selda

Deelneemster leerwerktraject. Selda is een hele enthousiaste, positieve en lieve Turkse vrouw. Opgegroeid op een boerderij waar ze zelf de schapen en koeien molk, en daar weer heerlijke kaas en karnemelk van maakte. Selda kan waanzinnig lekker koken. Dit doet ze ook vaak met groenten uit haar eigen volkstuintje. Op dit moment is zij bezig om voor ons Turkse shakshuka te ontwikkelen.

Nergz

Deelneemster leerwerktraject. Nergz is een Koerdisch-Syrische vrouw die altijd zingend op de werkvloer staat. Ze heeft vooral plezier in het bedienen van de machines en het stickeren van de blikken. Daarnaast is ze moeder van twee mooie dochters.

Berhan

Deelneemster leerwerktraject. Berhan is een deelneemster uit het leerwerktraject die een belangrijke volgende stap neemt. In combinatie met haar interne opleiding bij Mixblik volgt zij een retailopleiding bij het Zadkine college. In Eritrea werkte zij ook in een winkel en in Nederland zou ze dit graag weer oppakken. Deze vrolijke dame kan ook erg goed verkopen, dus dat komt helemaal goed!

Sonia

Deelneemster leerwerktraject. Sonia uit Kaapverdië is ten eerste een kei in het maken van de meest verrukkelijke taarten. Sonia heeft een absolute ‘no nonsense’ instelling, en als er 1 ding is dat zij goed kan is het hard werken. En cachupa maken! Want deze dame heeft dit heerlijke recept uit haar land meegebracht naar Mixblik en verder ontwikkeld tot één van onze producten in blik.

Nura

Floormanager. Nura kwam zes jaar geleden als vluchteling naar Nederland. Als geen ander weet zij wat de nieuwe Rotterdamse vrouwen doormaken en wat zij nodig hebben om aan te sluiten bij de Nederlandse maatschappij. Naast haar talen Tigrinya, Arabisch en Nederlands, heeft Nura oog voor detail en technische snufjes. Ze is verantwoordelijk voor een goede dagelijkse gang van zaken en begeleidt de vrouwen daarbij.

“Mixblik is een hele grote kans voor mij. Voor het eerst voel ik dat ik als persoon en professional groei, omdat ik hier mag leren en werken. Iedere dag kom ik met plezier naar mijn werk”.

Zebiba

Vaste vrijwilliger bij Mixblik. Zebiba komt uit Eritrea, maar heeft ook in Saoedi-Arabië gewoond, en nu is zij trotse inwoonster van Rotterdam. Zebiba is een echte natuurlijke leidster in de groep, misschien ook vanwege haar leeftijd: ze is namelijk al met pensioen. Toch komt ze heel graag werken bij Mixblik om zich te blijven ontwikkelen. Zo neemt ze deel aan de fietslessen en verbetert ze haar Nederlands. Zebiba is daarnaast verantwoordelijk voor de productie van de sambusa’s.

Esther & Iris

Oprichters. In november 2018 hebben Iris en Esther Mixblik opgericht om per januari 2021 echt van start te gaan! Esther en Iris wilden ondernemen, blijvende impact maken én dat samen doen met een groep vrouwen waarvan zij wisten dat ze weinig kansen gehad hadden. Samen vormen zij een sterk team: Esther draagt zorg voor de sociale aspecten van de organisatie, terwijl Iris zich meer bezighoudt met de bedrijfskundige kant. En tijdens hun vele vergaderingen trekken ze natuurlijk graag een lekker blikje open om te snacken!

Zewde

Deelneemster leerwerktraject. Zewde uit Eritrea begon in 2020 in het leer-werktraject van Mixblik. Zewde zorgt ervoor dat altijd precies de juiste hoeveelheid in elk blik zit en ze kan als de beste groenten snijden in hoog tempo.

Zewde stond aan de basis van de productontwikkeling van onze gerechten in blik. Dankzij haar goede gevoel voor smaakontwikkeling hebben we nu een aantal heerlijke Eritrese producten in ons assortiment!

Almaz

Productiemedewerkster. Moeder-overste, powervrouw, de rust zelve… Onze Almaz is goud waard. Vanaf het begin is zij betrokken bij Mixblik. Eerst als deelneemster van het leerwerktraject en daarna als productiemedewerkster. In Eritrea heeft zij een eigen restaurant gehad. Zij brengt haar kennis en professionele manier van werken mee naar de productiekeuken in onze fabriek. Almaz leidt de dagelijkse productie en werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe gerechten.

Akberet

Oud-deelneemster leerwerktraject. Akberet uit Eritrea is een zonnetje in huis. Zij brengt altijd een goede energie met zich mee. Akberet sprak weinig Nederlands toen zij bij Mixblik kwam, maar door haar leergierige houding is haar taal snel verbeterd. Daarnaast is deze vrouw een enorm goede kokkin die een prachtige toekomst voor zich heeft liggen.

Diva

Oud-deelneemster. De stralende Diva uit Kaapverdië startte in januari 2021 met het traject van Mixblik en vond snel haar weg buiten onze organisatie als officemanager. Zij is een kanjer met organisatietalent en zorgt ervoor dat elk kantoor op rolletjes loopt. Diva is één van de twee kokkinnen die onze cachupa ontwikkeld heeft; een heerlijke voedzame stoof uit Kaapverdië!

 

Rgat

Oud-deelneemster. Rgat: powervrouw uit Eritrea. Rgat regelt het, linksom of rechtsom. In haar land had zij een eigen restaurant en dat is duidelijk te merken. Ze kan heel erg goed koken en keihard werken. Rgat heeft ook meegewerkt aan de recepten van onze Eritrese silsi en de linzenstoof. Haar echte droom is om uiteindelijk weer een eigen restaurant te hebben, want elke keer dezelfde grote pan eten produceren vindt zij een beetje saai… : )

Anisa

Oud-deelneemster. Wat een fijn persoon! Anisa is er altijd en zij is altijd in voor een praatje. Het liefst zou zij met planten werken, want dat is haar grootste passie. Maar ze is ook heel erg goed in naaien en koken. Anisa heeft bij Mixblik de humus ontwikkeld en werkte ook altijd mee met de sambusa’s. Anisa heeft haar vleugels gespreid is tegenwoordig aan het werk bij een naaiatelier.

Nieuwe Rotterdamse vrouwen die aan
een ondernemende toekomst bouwen

Lekker gezond,
lekker duurzaam

_N4A5385

De maaltijden zijn lekker, gezond en makkelijk klaar te maken. Drie gezonde redenen om te genieten van onze gerechten:

1. Groenten uit de buurt
We halen onze ingrediënten waar het kan bij leveranciers uit de regio. Zo beperken we het transport en steunen we lokale boeren.

2. Biologisch, zo veel mogelijk!
Bij Mixblik zijn we enorme natuurliefhebbers. Het is dan ook logisch dat we kiezen voor zo veel mogelijk biologische producten. Biologische teelt staat garant voor meer biodiversiteit, meer bijen en meer bloemen. 

3. Seizoensgebonden
We gebruiken zo veel mogelijk seizoensgebonden producten. Dat is vers en goed voor het milieu.

Daarnaast heeft een (mix)blik drie duurzame voordelen:

1. De maaltijden zijn lang houdbaar 

De inhoud van een blik blijft een aantal jaar goed. Door verhitting wordt het product op natuurlijke wijze geconserveerd. Daar komt geen e-nummer aan te pas. Bovendien kun je een mixblik gewoon buiten de koelkast bewaren.

2. Blik is circulair

Blik wordt voor 100% gerecycled. Ook raakt het geen waarde kwijt na recycling. Het kan steeds opnieuw worden gebruikt.

3. Blik is kampioen lichtgewicht

Blik is sterk en toch licht. Het is daarom makkelijk en veilig te vervoeren. Omdat het weinig weegt, is er bovendien minder brandstof nodig.

Een greep uit de leveranciers

The Good Spice

Een deel van onze kruiden is afkomstig van the Good Spice. Deze sociale onderneming koopt de meest smaakvolle kruiden direct bij de boer. Extra smaak, want extra vers en beter voor de lokale boeren die meer betaald krijgen voor hun product.

Landzicht Biologisch

Heerlijke groenten, direct uit de streek. Onze uien, tomaten en wortelen gaan dankzij het biologisch collectief van Landzicht vers van land het blik in. Alles komt uit de regio, dus het transport is minimaal.

802233_1_M

Horizon Natuurvoeding

De lekkerste biologische tahin en pindakaas kopen wij in bij Horizon Natuurvoeding. Vol van smaak en goed voor de wereld. Hiermee maken we humus en mafé. Daar kan je er dus best nog een van nemen!

Verkooppunten

Benieuwd waar je Mixblik kunt kopen? Bekijk dan de kaart hieronder voor onze verkooppunten of bezoek onze webshop!

Direct 10% korting ontvangen?

mailchimp nieuwsbrief

Maandelijks op de hoogte zijn wat er zich binnen Mixblik afspeelt? Onze vrouwen op de voet volgen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe productlanceringen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! De brief versturen we één keer per maand en bevat ook leuke kortingen!