

Linzenstoof met Oost-Afrikaanse kruiden. Comfort food op en top.
Deze kruidige linzenstoof is enorm divers. Op brood, op een toastje of als hoofdbestanddeel van je maaltijd: linzenstoof past er altijd bij.
Linzenstoof, voor extra energie
‘Elke dag linzen is goed voor je’, aldus onze vrouwen. En zo is het maar net. Ons recept komt uit Oost-Afrika en is door de Eritrese dames in de keuken van Mixblik geïntroduceerd. Het is een gerecht vol gezonde koolhydraten en eiwitten. Het is natuurlijk niet voor niets dat Eritreeërs zo vaak de marathon winnen.
Wat is linzenstoof?
Linzenstoof is een saus met uien, tomaten, berbere (een spicy kruidenmix), gember en natuurlijk linzen. De groenten en kruiden stoven we langzaam gaar in een gesloten pan, waardoor de smaken goed in elkaar overlopen. Met dit gerecht kan je alle kanten op. Je eet het als lunch of diner. Op brood, een toastje of als hoofdbestanddeel van je maaltijd. Lekker met rijst of brood. Linzenstoof past er altijd bij.
Voor vegetariër, vegan en vleeseter
Het recept gaat al vele generaties mee. In Eritrea is het een traditie om één tot twee maanden te vasten. In deze periode eet men geen dierlijke producten. Om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen, eet men de linzenstoof. Daarmee is het een prima veganistisch gerecht. Maar of je vegan, vegetariër of vleeseter bent, de linzenstoof is lekker en gezond voor iedereen. Na deze maaltijd kan je er weer tegenaan. De makers van dit gerecht benadrukken dan ook keer op keer: ‘Eet nog maar wat! Dat is goed voor je.’
Linzenstoof met rijst en salade
Dit heb je nodig
(Voor 2 Personen)
1 blik linzenstoof | rijst | sla | tomaat | komkommer | fijngesneden peterselie | olijfolie
Zo maak je het
• Kook de rijst volgens de instructies.
• Verwarm de linzenstoof op laag vuur.
• Bereid ondertussen de salade van sla, komkommer, en tomaat. Garneer met olijfolie en een snufje zout.
Dien het geheel op. Eet smakelijk!
Variatietip Voeg gebakken haloumi of aubergine toe!
Enjera met Linzenstoof en silsi
Dit heb je nodig
(Voor 2 Personen)
1 blik linzenstoof | 1 klein blik silsi | gekookt ei | 3 enjera’s | optioneel: salade
Zo maak je het
• Verwarm de linzenstoof en silsi op laag vuur.
• Verwarm de enjera’s kort in de magnetron op een lage stand.
• Bereid ondertussen de salade van sla, komkommer, en tomaat. Garneer met olijfolie en een snufje zout.
Dien het geheel op. Eet smakelijk!

Tip
In Rotterdam kan je enjera’s kopen bij Habesha Store op de 1ste Middellandstraat. Zoek anders een lokale Eritrese of Ethiopische winkel. Zelf maken kan ook, maar dat is een flinke uitdaging!

De kokkinnen

Berhan

Zebiba

Zewde

Almaz

Akberet
