Over ons

Mixblik is een sociale onderneming

die nieuwe Rotterdamse vrouwen vooruit helpt door samen maaltijden te bereiden. Elk gerecht vertelt het verhaal van onze vrouwen. Je leest het door de QR-code op het blik te scannen of naar onze verhalen pagina te gaan. De maaltijden zijn gezond, vegetarisch en makkelijk klaar te maken.

Het leerwerktraject van mixblik

We hebben een eigen blikfabriek waar we de maaltijden koken en inblikken. Dit is een veilige werkplek waar de vrouwen met een migratieachtergrond zich ontwikkelen. Het voordeel van een eigen fabriek is dat ze activiteiten biedt waar de vrouwen diverse vaardigheden leren, zoals administratie, verkoop, netwerken, productontwikkelingen en het bedienen van de machines.

De vrouwen volgen een tweejarig traject met coaching, werken en scholing. Hierdoor krijgen zij de kans om zichzelf te ontplooien, een netwerk op te bouwen en mee te draaien in de Nederlandse samenleving.

Deelneemster Anisa: “Eerst kende ik niemand en sprak ik geen Nederlands. Maar nu praat ik veel, heb ik mijn diploma gehaald en een eigen blik gemaakt! Het is echt gezellig.”

Tomaat
_N4A4761

Wie volgen het leerwerktraject

De vrouwen die het leerwerktraject volgen, komen uit Eritrea, Somalië, Vietnam, Syrië, Congo, Saoedi-Arabië en Senegal. Het zijn sterke vrouwen die in het land van herkomst enorme goede thuiskoks, coupeuses of raadsvrouwenzijn. Er zit veel potentie in deze vrouwen maar het aanleren van een nieuwe taal is een uitdaging. Dat geldt ook voor rekenen. Daar besteden we allereerst aandacht aan. De weg vinden op Google Maps en in het ov, een netwerk opbouwen en hun talenten ontwikkelen is een volgende stap. Na verloop van tijd tonen de nieuwe Rotterdamse vrouwen veerkracht, doorzettingsvermogen, creativiteit plus de wil en moed om een stap voorwaarts te maken.

Maak kennis met de vrouwen van Mixblik

Akberet

Deelneemster leer-werktraject. Akberet uit Eritrea is een zonnetje in huis. Zij brengt altijd een goede energie met zich mee. Akberet sprak weinig Nederlands toen zij bij Mixblik kwam, maar door haar leergierige houding is haar taal snel verbetert. Daarnaast is deze vrouw ook nog een enorm goede kokkin die een prachtige toekomst voor zich heeft liggen.

Diva

Officemanger. De stralende Diva uit Kaapverdië startte in de januari 2021 in het traject van Mixblik en kwam om te blijven. Zij is een kanjer met organisatie en zorgt ervoor dat ons kantoor op rolletjes loopt. Daarnaast is zij één van de twee kokkinnen die onze cachupa ontwikkeld hebben: een heerlijke voedzame stoof uit Kaapverdië!

“Ik ben gewoon heel blij hier, met alles. Met mijn collega’s, met wat ik doe. Ik zat thuis en voelde helemaal niets. En nu ben ik gewoon heel erg blij.”

Sonia

Deelneemster leer-werktraject. Sonia uit Kaapverdië is ten eerste een kei in het maken van de heerlijkste taarten. Sonia heeft een absolute ‘no nonsens’ instelling, en als er 1 ding is dat zij goed kan is het hard werken. En cachupa maken! Want deze dame heeft dit heerlijke recept uit haar land meegebracht naar Mixblik en verder ontwikkeld tot één van onze producten in blik.

Esther & Iris

Oprichters. In november 2018 hebben Iris en Esther Mixblik opgericht. Zij wilden ondernemen, blijvende impact maken én dat samen doen met een groep vrouwen waarvan zij wisten dat ze weinig kansen gehad hadden. Samen vormen zij een sterk team: Esther draagt zorg voor de sociale aspecten van de organisatie, terwijl Iris zich weer meer bezig houdt met de bedrijfskundige kant. En tijdens hun vele vergaderingen trekken ze natuurlijk graag een lekker blikje om te snacken!

Nura

Floormanager. Nura kwam zes jaar geleden als vluchteling naar Nederland. Als geen ander weet zij wat de nieuwe Rotterdamse vrouwen doormaken en wat zij nodig hebben, om aan te sluiten in de Nederlandse maatschappij. Naast haar talen, Tigrinya, Arabisch en Nederlands, heeft Nura oog voor detail en technische snufjes. Ze is verantwoordelijk voor een goede dagelijkse gang van zaken en begeleidt de vrouwen daarbij.

“Mixblik is een hele grote kans voor mij. Voor het eerst voel ik dat ik als persoon en professional groei, omdat ik hier mag leren en werken. Iedere dag kom ik met plezier naar mijn werk”.

Rgat

Deelneemster leer-werktraject. Rgat: powervrouw uit Eritrea. Rgat regelt het, linksom of rechtsom. In haar land had zij een eigen restaurant en dat is duidelijk te merken. Ze kan gewoon heel erg goed koken en heel erg goed hard werken. Rgat heeft ook meegewerkt aan de recepten van onze Eritrese silsi en de linzenstoof. Haar echte droom is om uiteindelijk weer een eigen restaurant te hebben, want elke keer dezelfde grote pan eten produceren vind zij een beetje saai… : )

Anisa

Deelneemster leer-werktraject. Wat een fijn persoon! Anisa is er altijd en zij is altijd in voor een praatje. Het liefst zou zij met planten werken, want dat is haar grootste passie. Maar ze is ook heel erg goed in naaien en koken. Anisa heeft bij Mixblik de humus ontwikkeld en werkt ook altijd mee met de sambusa’s. Op dit moment is ze hard op zoek naar een volgende stap: een betaalde baan! En dat natuurlijk het liefst op een plek met bloemen en planten.

Zebiba

Vaste vrijwilliger bij Mixblik. Zebiba komt uit Eritrea, maar heeft ook in Saoedi-Arabië gewoond, en nu is zij troste inwoonster van Rotterdam. Zebiba is een echte natuurlijk leidster in de groep, misschien ook vanwege haar leeftijd: ze is namelijk al met pensioen. Toch komt ze heel graag werken bij Mixblik om te blijven ontwikkelen. Zo neemt ze deel aan de fietslessen en verbetert ze haar Nederlands. Zebiba is daarnaast verantwoordelijk voor de productie van de sambusa’s.

Zewde

Productiemedewerker. Zewde uit Eritrea begon in 2020 in het leer-werktraject van Mixblik en inmiddels vaste productiemedewerker geworden. Zewde zorgt ervoor dat er altijd precies de juiste hoeveelheid in elke blik zit en kan het allerbeste snel groenten snijden.

Zewde stond aan de basis van de productontwikkeling van onze gerechten in blik. Dankzij haar goede gevoel voor smaakontwikkeling hebben we nu een aantal heerlijke Eritrese producten in ons assortiment!

Almaz

Productiemedewerker. Moeder-overste, powervrouw, de rust zelve… Onze Almaz is goud waard. Sinds het begin is zij betrokken bij Mixblik. Eerst als deelneemster van het leerwerktraject en daarna als productiemedewerker. In Eritrea heeft zij een eigen restaurant gehad. Zij brengt haar kennis en professionele manier van werken mee naar de productiekeuken in onze fabriek. Almaz leidt de dagelijkse productie en werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe gerechten.

Berhan

Deelneemster leer-werktraject. Berhan is een deelneemster uit het leer-werktraject die een belangrijke volgende stap neemt. In combinatie met haar interne opleiding bij Mixblik volgt zij een retailopleiding bij het Zadkine college. In Eritrea werkte zij ook een winkel en in Nederland zou ze dit graag weer oppakken. Deze vrolijke dame kan ook erg goed verkopen, dus dat komt helemaal goed!

Mixblik

Nieuwe Rotterdamse vrouwen die aan
een ondernemende toekomst bouwen

lekker gezond,
lekker duurzaam

Tomaat
_N4A5385

De maaltijden lekker, gezond en makkelijk klaar te maken. Drie gezonde redenen om te genieten van onze gerechten.

1. Groenten uit de buurt
We halen onze ingrediënten waar het kan bij leveranciers uit de regio. Zo beperken we het transport en steunen we lokale boeren.

2. Biologisch, dat is logisch
Bij Mixblik zijn we enorme natuurliefhebbers. Het is dan ook logisch dat we kiezen voor zo veel mogelijk biologische producten. Biologische teelt staat garant voor meer biodiversiteit, meer bijen en meer bloemen. Daar gaan wij voor.

3. En seizoensgebonden
We gebruiken seizoensgebonden producten. Dat is vers en goed voor het milieu.

Daarnaast heeft een (mix)blik drie duurzame voordelen.

1. De maaltijden zijn langer houdbaar 

De inhoud van een blik blijft een aantal jaar goed. Door verhitting wordt het product op natuurlijke wijze geconserveerd. Daar komt geen e-nummer aan te pas. Bovendien kan je een mixblik gewoon buiten de koelkast bewaren.

2. Blik is circulair

Blik wordt voor 100% gerecycled. Ook raakt het geen waarde kwijt na recycling. Het kan steeds opnieuw worden gebruikt.

3. En het is kampioen lichtgewicht

Blik is sterk en toch licht. Het is daarom makkelijk en veilig te vervoeren. Omdat het weinig weegt, is er bovendien minder brandstof nodig.

een greep uit de leveranciers

THE good spice

Een deel van onze kruiden is afkomstig van the Good Spice. Deze sociale onderneming koopt de meest smaakvolle kruiden direct bij de boer. Extra smaak, want extra vers en beter voor de lokale boeren die meer betaald krijgen voor hun product.

LANDZICHT BIOLOGISH

Heerlijke groenten, direct uit de streek. Onze uien, tomaten en wortelen gaan dankzij het biologisch collectief van Landzicht vers van land het blik in. Alles komt uit de regio, dus het transport is minimaal.

802233_1_M

HORIZon Natuurvoeding

De lekkerste biologische tahin kopen wij in bij Horizon Natuurvoeding. Vol van smaak en goed voor de wereld. Dit product is verwerkt in onze humus. Daar kan je er dus best nog een van nemen!

NUTRIBOOST

Biologische peulvruchten en andere droogwaar vinden we bij deze leverancier uit Ridderkerk. Hoewel de linzen (nog niet) in Nederland groeien, is het laatste stukje van de keten kort!

Verkooppunten

Benieuwd waar je Mixblik kunt kopen? Bekijk dan de kaart hieronder voor onze verkooppunten of bezoek onze webshop!