Gevulde wijnbladeren van Selda
Misschien ken je ze als sarma of dolma, twee namen voor bijna hetzelfde gerecht. In veel landen in het Midden-Oosten en de Balkan worden wijnbladeren gevuld met rijst, kruiden en soms vlees.
Het verschil zit vooral in de naam: sarma betekent letterlijk “gerold”, terwijl dolma “gevuld” betekent.
Dit recept komt van Selda, een van de vrouwen van Mixblik. Ze maakt het met liefde, rechtstreeks uit haar eigen moestuin vol verse wijnbladeren. Hoe je het ook noemt, deze zachte rolletjes vol smaak zijn perfect als voorgerecht of hapje bij de borrel!

Ingrediënten:
- 500 g gedroogde of ingelegde druivenbladeren
- 500 g rijst
- 3 grote uien (ca. 600–700 g), fijn gesnipperd
- 1 blikje tomatenpuree (70 g)
- 1 bol knoflook (ca. 6–8 teentjes), fijngehakt
- 1 eetlepel paprikapoeder (zoet of pittig naar smaak)
- 1–2 theelepels zwarte peper
- 1 theelepel chilivlokken (pul biber of rode peper, naar smaak)
- 1–1,5 theelepel zout (of naar smaak)
- 150 ml extra vierge olijfolie (plus extra om overheen te sprenkelen)
- Sap van 2 citroenen
- Optioneel: 1 eetlepel gedroogde munt of fijngehakte peterselie/dille
1. Druivenbladeren voorbereiden
Als je ingemaakte druivenbladeren uit een pot gebruikt, spoel ze goed af onder koud water om het zout te verwijderen.
Laat ze daarna even weken in heet water (5–10 min) zodat ze soepel worden.
Snijd harde steeltjes af. Leg ze apart, klaar om te vullen.
2. Vulling maken
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan.
Fruit de gesnipperde ui tot glazig (ca. 5–7 min).
Voeg tomatenpuree en knoflook toe, bak 1–2 minuten mee.
Voeg de rijst toe en roer goed om.
Voeg paprikapoeder, zwarte peper, chilivlokken, zout en eventueel munt of peterselie toe.
Giet er 200 ml warm water bij. Laat de rijst 10 minuten op laag vuur half gaar worden (water moet grotendeels geabsorbeerd zijn). Laat de vulling afkoelen.
3. Sarma rollen
Leg een druivenblad met de gladde kant naar beneden.
Leg 1 theelepel tot eetlepel (afhankelijk van grootte blad) vulling in het midden.
Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan strak op als een sigaar.
Leg elke rol in een kookpan, dicht tegen elkaar aan zodat ze niet openrollen tijdens het koken.
4. Koken
Als alle rolletjes in de pan liggen, leg er eventueel een bord op (om ze op hun plek te houden).
Meng het citroensap met 100 ml olijfolie en 300 ml heet water en giet dit over de sarma.
Dek af met deksel en laat op laag vuur 45–60 minuten zachtjes koken tot alles gaar is en het vocht is opgenomen.
5. Afkoelen en serveren
Laat de sarma’s afkoelen in de pan.
Serveer koud of op kamertemperatuur, besprenkeld met extra olijfolie en eventueel wat citroen.