Nationale week zonder vlees en zuivel
Wat houdt dit in? Nationale week zonder vlees en zuivel is een week die loopt van 3-9 maart, waarin er alleen plantaardig voedsel gegeten wordt. Om jullie hierbij te helpen hebben wij voor elke dag van de week vegetarische recepten klaargemaakt, zodat jullie een prettige en gezonde week zonder vlees ervaren.
.
Linzenstoof met rijst en salade (maandag)
Nog geen maaltijd voor de nationale week zonder vlees? Begin dan met deze heerlijke linzenstoof met rijst en salade. Linzenstoof is een voedzame maaltijd wat veel plantaardige eiwitten en vezels bevat. Daarnaast heeft het ook veel koolhydraten wat het nog aantrekkelijker maakt voor onze vegan sporters.
.
.
.
Ingrediënten:
1 blik linzenstoof | rijst | sla | tomaat | komkommer | fijngesneden peterselie | olijfolie
Bereidingswijze:
- Kook de rijst volgens de instructies.
- Verwarm de linzenstoof op laag vuur.
- Bereid ondertussen de salade van sla, komkommer, en tomaat. Garneer met olijfolie en een snufje zout
.
.
.
Eritrese borrel | sambusa’s en silsi (dinsdag)
Maak kennis met de Eritrese borrel. Het bestaat uit sambusa’s (driehoekige deeghapjes) en silsi als dip. De sambusa’s komen in verschillende smaken: sambusa’s met wortel en aardappel en sambusa’s met witte kaas en peterselie, daarnaast worden ze nog mooi aangevuld met koriander en komijn.
Silsi in een authentieke tomatensaus afkomstig uit Eritrea. Het word gemaakt van verse uien, een magische mix van pittige pepers, ook wel berbere genoemd en twintig verschillende kruiden.
Ingrediënten:
1 blik silsi en sambusa’s.
Bereidingswijze:
- Bak de sambusa’s aan twee kanten tot ze goudbruin zijn. Een klein scheutje olie is genoeg.
- Dien op met een blikje silsi als dip.
Borrelen maar!
.
.
.
Mafé met couscous salade (woensdag)
Mafé, oftewel Senegalese pindastoof is een veelvoorkomend gerecht in Senegal. Je kan het op verschillende manieren maken, maar bij Mixblik doen we dat op de vegetarische manier, met groenten uit het seizoen. Geen vis, geen vlees dus, maar wel een beetje pittig en met aardappelen en wortels van Nederlandse bodem.
ingrediënten:
Couscous, komkommer, tomaat, ui, peterselie, knoflook, zout, peper, optioneel mango en 1 blik mafé van mixblik.
Bereidingswijze:
-
- Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd ondertussen de groentes en fruit klein.
- Mix de couscous en breng op smaak met peper en zout.
Serveer maar! eet smakelijk!
.
.
.
Cari Chay maaltijdsoep (donderdag)
Cari Chay is een Vietnamese maaltijdsoep gemaakt van kokossoep tofu en verschillende groenten. Chari Chay is een maaltijd rijk van smaak en biedt een geheel unieke ervaring van blikmaaltijden. Het is snel en gemakkelijk te bereiden met noodles en-/of stokbrood.
Ingrediënten:
1 blik Cari Chay | Noodles
Bereidingswijze:
- Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking.
- Verwarm ondertussen de Cari Chay.
- Meng en geniet.
.
.
.
Shakshuka met bulgur (vrijdag)
Shakshuka is een smaakvolle groentestoof mix van tomaat, paprika en een onovertroffen combinatie van specerijen.
Turkse shakshuka is een maaltijd die afgewisseld kan worden met verschillende soorten groentes, dus er is heel veel mogelijk. Dit gecombineerd met bulgur rijst is een hap die je nooit meer zult vergeten.
Ingrediënten:
2 Kleine Blikken Shakshuka of 1 Groot Blik Shakshuka | Bulgur | Zout | Peper
Bereidingswijze:
- Bereid de bulgur volgens de instructie op de verpakking.
- Voeg zout en peper toe als de bulgur klaar is.
- Verwarm ondertussen de shakshuka.
- Tip: neem extra fijne bulgur van de Turkse winkels, dan ben je nóg sneller klaar
.
.
.
Eritrese silsi met pasta (zaterdag)
Net als bij de Eritrese borrel is de silsi saus onmisbaar. De vers bereidde uien, tomatensaus, mix van pittige pepers en de verschillende kruiden zijn perfect om samen met een pasta te eten. Dit gerecht is ook goed te maken met Hollandse ingrediënten.
Voor de sporters is dit ook goed, want dit bevat door de pasta veel koolhydraten.
Ingrediënten
1 blik silsi | 400 gram pasta | 2 aubergines of 1 grote | zonnebloem of olijfolie | zout en peper |
Bereidingswijze:
- Snijd de aubergine in blokjes en bak deze op middel-hoog vuur enkele minuten met zout en peper. Zorg dat de blokjes goed zacht zijn geworden. Zet weg.
- Breng de silsi rustig aan de kook in een pannetje met deksel. Kook 5 minuten al roerend door.
- Bereid ondertussen de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
- Schep de aubergine vlak voor het serveren door de silsi heen.
.
.
.
Pittige sandwich met humus en silsi (zondag)
Onze humus hier bij mixblik is een combinatie van 2 verschillende varianten. Een Koerdisch Syrische recept van Anisa en Eritrese recept van Berhan.
Wat onze humus uniek maakt is de hoeveelheid tahin die we gebruiken, wat het weer zo een heerlijke notige smaakt geeft. Als we dit combineren met de Eritrese silsi krijg je een lekkere sandwichspread voor het ontbijt.
Ingrediënten
1 blikje humus | 1 blikje silsi | lekker brood | een paar plakjes komkommer
Bereidingswijze:
- Smeer de humus op brood.
- Garneer met een paar lepels silsi.
- Maak af met een komkommertje. Geniet!
Dat was de week zonder vlees en zuivel. Hopelijk heb je ervan genoten