Silsi: het best bewaarde geheim uit Eritrea

Zeven van de Mixblik-vrouwen komen uit Eritrea en hebben de geheimen van hun traditionele keuken mee naar Nederland genomen. Dat geldt ook voor onze Eritrese silsi. Het recept gaat al generaties mee. Sommige vrouwen hebben het gerecht al op hun veertiende van hun moeder geleerd. Wij delen het met je.

Wat is silsi?
Silsi is een authentieke tomatensaus vol verrassingen bereid met verse uien en berbere. Berbere is een magische mix van pittige pepers en twintig verschillende kruiden, waaronder kruidnagel, komijn en vermalen zevenblad, een plant die je ook in veel Nederlandse tuinen ziet staan.

Samen eten, samen delen  
Eritreeërs delen de maaltijd met enjera, een zuurdesem platbrood. De vrouwen serveren silsi op een groot bord. De saus wordt vervolgens ingevouwen in een stuk enjera en gegeten met de handen. Je mag natuurlijk ook mes en vork gebruiken. Silsi smaakt overigens evenzo heerlijk bij ouderwetse aardappelen, rijst en pasta. Of je eet het gezellig als dip bij de borrel.

Biologisch natuurlijk
Dit Ethiopische en Eritrese gerecht kan je ook prima met Hollandse ingrediënten klaarmaken. Wij bereiden het met biologische groenten uit de buurt. Zo komen de uien van Boerderij Landzicht, een 100% biologisch landbouwbedrijf in Strijen.

O ja, ookal is silsi ons geheim, vertel het gerust verder.

De kokkinnen

Berhan

Zebiba

Zewde

Almaz

Akberet

Pasta norma met een Eritrese twist

Dit heb je nodig
(voor 3/4 personen)

1 blik silsi | 400 gram pasta | 2 aubergines of 1 grote | zonnebloem of olijfolie | zout en peper | extra: fetakaas 

Zo maak je het

• Snijd de aubergine in blokjes en bak deze op middel-hoog vuur enkele minuten met zout en peper. Zorg dat de blokjes goed zacht zijn geworden. Zet weg.

• Breng de silsi rustig aan de kook in een pannetje met deksel. Kook 5 minuten al roerend door.

• Bereid ondertussen de pasta zoals aangegeven op de verpakking.

• Schep de aubergine vlak voor het serveren door de silsi heen.

• Voor een extra bite kruimel je wat fetakaas over de pasta heen.

Dien het geheel op. Eet smakelijk!

Nieuwe Rotterdamse vrouwen die aan
een ondernemende toekomst bouwen

Silsi met (vega) kip en rijst

Dit heb je nodig
(voor 3/4 personen)

1 blik silsi | 300 gram rijst | drumsticks of vegetarische kip | zonnebloem of olijfolie | zout en peper.

Zo maak je het

• Snijd de kip en bak deze op hoog vuur enkele minuten met zout en peper.

• Breng de silsi aan de kook in een pannetje met deksel en voeg de kip toe. Laat het geheel 40 minuten sudderen.

• Doe de rijst in een pannetje met een snuf zout en een klein scheutje olie. Voeg dezelfde hoeveelheid water toe. Kook tot de rijst gaar is. 

Eventueel kan je verse groente bereiden als extra component. Spinazie of aubergine passen heerlijk bij de smaak van silsi. 

Dien het geheel op. Eet smakelijk! 

 

Enjera met linzenstoof en silsi

Dit heb je nodig
(voor 2 personen)

1 blik linzenstoof | 1 klein blik silsi | gekookt ei | 3 enjera’s | optioneel: salade

Zo maak je het

• Verwarm de linzenstoof en silsi op laag vuur. 

• Verwarm de enjera’s kort in de magnetron op een lage stand. 

• Bereid ondertussen de salade van sla, komkommer, en tomaat. Garneer met olijfolie en een snufje zout.

Dien het geheel op. Eet smakelijk!

Tip

In Rotterdam kan je enjera’s kopen bij Habesha Store op de 1ste Middellandstraat. Zoek anders een lokale Eritrese of Ethiopische winkel. Zelf maken kan ook, maar dat is een flinke uitdaging!

Direct 10% korting ontvangen?

mailchimp nieuwsbrief

Maandelijks op de hoogte zijn wat er zich binnen Mixblik afspeelt? Onze vrouwen op de voet volgen en als eerste op de hoogte zijn van nieuwe productlanceringen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief! De brief versturen we één keer per maand en bevat ook leuke kortingen!